Norge kjenner man rundt 38 stikkmyggarter. Totalt finnes det rundt 2500 forskjellige myggarter på verdensbasis, hvorav rundt 100 finnes i Europa.

Den vanlige myggen

Stikkmygg av ulike arter finnes over hele landet. Myggen klekkes om våren og er mest aktive rundt midtsommer ved daggry og skumring. De klekker bare ett parti egg i året og holder seg nær klekkestedene.

Flommyggen er mer aggressiv

Flommyggen er mer aggressiv og aktiv. Eggene krever en tørkeperiode med påfølgende fuktig periode for å kunne utvikle seg og flere runder med egg kan klekkes i løpet av en regntid. Disse artene trives ogsåi fullt solskinn, og kan fly opptil to mil fra klekkestedet for å finne passende byttedyr.

mygga_illustration.png

Det er hunnmyggen som stikker

Det er bare hunnmyggen som stikker og suger blod. Hunnen trenger blodet for å få næring i forbindelse med utviklingen av eggene. Myggen sager opp et sår i huden på byttet, stikker inn den sugende delen av stikkbusten og spytter inn væske slik at offerets blod ikke koagulerer. Dermed kan hunnmyggen forsyne seg av blodet. En mygg som veier 3 mg kan suge til seg 1 mg blod.

Det er stoffer i myggens spytt som er årsaken til det kløende, røde og hovne myggstikket. Det er en allergisk reaksjon. Myggstikk oppleves ofte som større i begynnelsen av en sesong. Etterhvert venner immunforsvaret seg til en viss grad til giften og reaksjonen blir mindre.

Slik finner myggen deg

Myggen lokaliserer sitt bytte ved hjelp av sine antenner. Langs disse ligger svært følsomme lukt- og varmefølende organer som hjelper myggen med å oppdage et menneske eller et dyr, selv på stor avstand. Smaken og sanseorganene er plassert på føttene og på tuppen av stikkbusten. Ved hjelp av disse kan de lokalisere de minste blodårene i huden.

Hold myggen unna

Ikke la mygg og andre stikkende, bitende og blodsugende insekter ødelegge for deg! MyggA beskytter effektivt mot mygg både i Norge og på mer eksotiske steder rundt om i verden. Les mer her.